В китното балканско градче Калофер, на 8 май 2024 г., пред Паметника на загиналите за България се събраха родолюбиви българи, за да отдадат почит на героите с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя в тяхна памет. Инициативата бе на Дружеството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в града, което съвместно с Национален музей „Христо Ботев”, Кметство Калофер и 61-ва Стрямска механизирана бригада организира мероприятието.
В честването взеха участие военнослужещи от батальона за логистично осигуряване, щабен батальон и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада, от състава на Сухопътните войски. Почит към подвига на загиналите за България пред Паметника на загиналите за България отдадоха: заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, кметът на град Калофер Драгомир Боев, представители на СОСЗР от Карлово и Калофер, патриотични организации и ... още
На 7 май, 10-ти механизиран батальон от 3-то бригадно командване, съвместно с Военен клуб - Враца проведе тържествен концерт, посветен на Деня на храбростта и празник на Българската армия.
В концерта участваха мажоретен състав при Център за работа с деца, театрална група Темп, танцов клуб „Мистерия”, спортен клуб „Харизма тийм” при Военния клуб, балет „Скай” и брейк клуб „Монстрайб” към Младежки дом - Враца, певческа група „Маргаритките” от Клуб на инвалида, Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Вратица” - читалище „Развитие -1869“.
Мероприятието беше уважено от представители на областната и  общинска администрация, ученици, граждани и гости на града.
По повод 6-ти май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, военнослужещи от 59-ти батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология участваха в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Паметния знак на загиналите във войните в Горна Оряховица.
Венци и цветя бяха поднесени от кметът на Горна Оряховица Николай Рашков, председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов, командирът на батальона подполковник Пенко Костадинов, представители на политически партии, неправителствени организации, институции и граждани.
Днес, 7 май в медицинския пункт на 1- ви разузнавателен батальон - Свобода се проведе кръводаряване. То се извърши от екип от центъра по трансфузионна хематология на ВМА - София. Военнослужещите от батальона се включиха активно в кръводарителската акция, a събраната безвъзмездно кръв ще бъде използвана от лечебните заведения при възникване на необходимост.
Празничен концерт на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада с диригент капитан Йордан Илиев, се проведе на площад „20-ти юли” в крад Карлово, по повод 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.
Представителния духов оркестър на Сухопътните войски и военния духов оркестър на 2-ра механизирана бригада също отправиха музикални поздрави към гражданите и гостите в София и Стара Загора.
 
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени